top of page

Nerezový systém pro plynovodní potrubí EUROTIS - EUROGAS!


EUROGAS je systém zvlněných nerezových trubek a tvarovek určený pro venkovní plynové instalace, pro rozvody vnitřního plynovodu a k dopojení plynových spotřebičů. Systém má řadu výhod a to zejména snadnou montáž, časově úspornou instalaci s minimálním počtem spojů atd.


Obr.1 - Nerezová zvlněná trubka Eurogas

Obr. 1 - Nerezová zvlněná trubka Eurogas

Základem systému je nerezový vlnovec z oceli AISI 316 L se žlutým potahem, který je stále více oblíbený pro svou snadnou a rychlou montáž. Trubku lze ohýbat rukama a řezat na míru podle potřeby. Originální fitinky Eurotis mají dosedací plochu shodnou s Pertlem a plochým těsněním, a proto není možné aby došlo k poškození (proříznutí) těsnění.

Obr.2 - Dopojení vody a plynu – plynový kotel

Spojování tvarovek a potrubí Eurogas

Konec vlnovce je vždy nutné ukončit mechanicky. Nejčastěji je trubka na obou koncích ukončena dosedací plochou s maticí. Tuto dosedací plochu lze vytvořit pomocí ručního lisu Eurotis nebo adaptéru Eurotis (video), který je kompatibilní s radiálními lisy standardní velikosti (Rems, Rothenberger, Ridgid atd.).

Jedná se o nejjednodušší, nejpoužívanější a nejlevnější systém ukončení.

Další možností ukončení vlnovce je zalisování speciální fitinky na konec trubky. Tato speciální fitinka se v sortimentu objeví v průběhu roku 2017.

Obr. 3 - Ukončení zalisováním

Vlastnosti nerezového zvlněného potrubí

Eurotis TFG (Gas) pro plyn se žlutým potahem z oceli AISI 316 l

Tloušťka stěny trubky 0,3 – 0,4 mm Tloušťka LPDE žlutého potahu 0,5 mm Maximální pracovní tlak 0,5 bar Maximální pracovní teplota 100 °C

Nerezový ohebný vlnovec je dodáván v rolích 5, 10 a 50 m.

Výhradní dodavatel systému Eurotis fa YPSILON PLUS s.r.o., nabízí řezaní trubek na míru. Díky této službě, která je zdarma, tak nemusíte uchovávat přebytečné množství materiálu a nevyhazujete nepoužitelné zbytky.

Norma PTN 704 04

Použití, projektování a dimenzování stanovuje podniková technická norma PTN 704 04. Systém je konstruován a certifikován podle evropské normy EN 15266:2007.

Projektování a montáž zařízení pro rozvod plynu z trubek Eurogas mohou provádět pouze pracovníci, kteří absolvovali školení tohoto systému a vlastní osvědčení vystavené ČSTZ nebo firmou YPSILON PLUS s.r.o., zároveň i oprávněni k montáži plynových zařízení od ITI.

Plynová hadice s otočnou koncovkou Eurotisflex SWING

Součástí systému Eurotis je také nerezová bezpečnostní plynová hadice Eurotisflex Swing, určená pro připojení plynových spotřebičů. Její konstrukce s otočnou koncovkou zamezuje zkroucení hadice při montáži a manipulaci s plynovým spotřebičem.

Obr. 4 - Řez plynovou hadicí Eurotisflex Swing

Kompletní systém Eurotis se všemi informacemi a certifikáty najdete na webu:


bottom of page